Duikteam Tiburón duikt onder de thermocline in de Spiegelplas. Op zich is dat niet zo bijzonder. De meeste duiken die we maken zijn onder de thermocline, alleen vandaag was hij wel erg mooi zichtbaar. Zie op de foto’s Mies die onder de thermocline duikt, dat is de troebele lijn die in het water hangt.

Hoe ontstaat nu zo’n thermocline, ook wel spronglaag genoemd? Doordat warm en koud water niet goed met elkaar mengen krijg je lagen in het water. Iedere laag heeft zijn eigen temperatuur. De overgang tussen de warme en koude laag noemen we de thermocline. Wanneer de omstandigheden juist zijn, dan is deze heel goed zichtbaar. De overgang is namelijk vaak troebel door sediment of doordat het water gaat trillen, wat je ook wel in een theeglas ziet. De koude laag water onder de thermocline is vaak heel helder vandaar dat Duikteam Tiburón onder de thermocline dook!

Duikteam Tiburón onder de thermocline
Mies onder de thermocline
Duikteam Tiburón onder de thermocline

We gaan natuurlijk niet alleen duiken om de thermocline te bewonderen. Alle mooie dingen onder water maken het duiken, ook in Nederland, een geweldige ervaring. Ieder seizoen is anders, waardoor iedere duik weer anders is. Tijdens deze duik konden we bijvoorbeeld heel veel eierstrengen van baarzen bewonderen die de baarzen her en der onder water hadden neergelegd, of aan objecten hadden opgehangen. Van een afstand lijken het net rollen wc-papier, maar als je van dichtbij kijkt zijn het allemaal kleine eitjes met daarin baby-baarsjes.

Eierstrengen van baarzen
Op de bodem leven de grondels en die zijn gek op de eitjes. De strengen die zijn opgehangen hebben veel meer kans om het te overleven.
Eierstrengen van baarzen
Zie jij de kleine rivierkreeft tussen de mosselen?

Het mooist en spectaculairst zijn de snoeken. We zijn er deze duik twee tegen gekomen van redelijk formaat. De één lag rustig op de bodem en het grotere exemplaar zwom brutaal over ons heen.

Snoek tijdens de Tiburón Teamduik
Snoek tijdens de Tiburón Teamduik

De grondels plaveien hun ‘straatje’ voor hun holletje met mosselschelpjes. Overal zie je onder water de witte vlekken die de toegang tot de nestjes verraden.

Grondelnestje geplaveit met mosselschelpjes
De grondel bewaakt zijn nestje

Genieten van grote vissen, van kleine vissen, van visseneitjes, maar ook van mooie zoetwatersponzen. Tijdens duiken zoals deze kom je op iedere meter onder water wat bijzonders tegen.

Bewonderen van zoetwatersponzen
Begroeide plastic fles

Plastic flessen horen niet onder water. Meestal nemen we de rotzooi mee die we onder water tegen komen. De fles hierboven ligt er al wat langer en is begroeid met mosseltjes en misschien is de binnenkant wel een nest van ander onderwaterleven. Deze fles is een huisje op zich, die laten we dus liggen.
Dit is geen vrijwaring om plastic flessen te dumpen!

Flessen keuren

Fleskeuringen bij Scuba Original Divecenter

Nu we het toch over flessen hebben… Bij Scuba Original Divecenter kan je ook jouw flessen laten keuren. Woensdag 19 mei gaat er weer een lading naar het keurstation. Moet jouw fles nog gekeurd worden?

Neem dan contact op met Scuba Original Divecenter:
Telefoon 06 – 41 94 15 60
E-mail info@scubaoriginal.nl

Kom ook eens mee met de Tiburón-duik!

Tiburón-duik

Heb je een duikbrevet en wil je regelmatig duiken? Meld je dan aan bij Duikteam Tiburón! Wij duiken regelmatig, maar organiseren ook team-activiteiten. Ook kan je profiteren van kortingen op flesvullingen, op een vulkaart krijg je maar liefst twee vullingen gratis!

Telefoon 06 – 41 94 15 60
E-mail info@scubaoriginal.nl