Op zondag 11 februari gingen we helmduiken met Duikteam Tiburón. Totaal iets anders dan ‘normaal’ duiken met een automaat in de mond en een trimvest om. De duiken werden begeleid door Totally Scuba in Enkhuizen. In hun duiktoren, een bassin van 10 meter diep konden we ‘proeven’ van het helmduiken.
Totally Scuba in Enkhuizen heette ons welkom en na een bak koffie met koek kregen we eerst een rondleiding door het prachtige bedrijf. Ze verzorgen onder andere trainingen voor de offshore, brandweer, politie en het leger. En dat niet alleen, ze verzorgen ook onderhoud en reparaties van droogpakken en ademapparatuur. Na de rondleiding kregen we uitleg over de helmen waarmee we gingen duiken in het leslokaal. Moeilijk is het duiken met een helm niet, maar er zijn toch een aantal dingen die je moet weten.
De duikhelm
Er waren twee soorten helmen waarmee we konden duiken, beide van het merk Kirby-Morgan. De ene was een gestroomlijnde van carbonfiber vervaardigde gele helm. de ander was iets zwaarder en gemaakt van roestvrij staal. Deze was ook iets groter en geschikter voor duikers met een groter hoofd…
(… en bedankt!).
De helmen zijn zo’n 16 kilo bij elkaar, maar onderwater wel neutraal. Ik moet zeggen dat je toch best voelt dat je die massa op je kop hebt zitten. Maar met een beetje oefenen is het mogelijk om er mee te zwemmen.
Duiken met een ‘navelstreng’ of umbilical
Duiken met een helm onderscheidt zich doordat je met de oppervlakte bent verbonden met een soort navelstreng, in de duikwereld umbilical genoemd. Hierdoor wordt de lucht aangevoerd om te ademen en voor communicatie. Er zit namelijk een soort intercom in de helm waarmee je met de oppervlakte kunt praten, of met andere duikers.
Je ziet op de foto’s dat we ook een duikfles op de rug hebben, deze is uitsluitend voor noodgevallen mocht de toevoer door de umbilical uitvallen.
Duiken met een verbinding naar de oppervlakte maakt het natuurlijk ook weer lastiger met bewegen. Je kan namelijk die lijn ongemerkt, als een hond aan een lange riem, overal omheen draaien.
Helmduikers zijn aan de oppervlakte ontzettend lui
Je leest het goed, aan de oppervlakte wordt eigenlijk alles voor de helmduiker gedaan, als een klein kind wordt hij aangekleed. Onderwater mag hij zijn werk gaan doen. Nadat we het harnas omgegespt hebben gekregen en de helm werd opgezet konden we via de trap in het ondiepe beginnen. Het bad bestaat uit drie delen, een ondiep deel, in het midden, van ongeveer anderhalve meter diep om rustig in en uit het duikbassin te kunnen stappen. Aan de ene kant een iets dieper deel van ongeveer 3 meter en aan de andere kant een diep deel van 10 meter diep.
Klaren in een duikhelm
Je kan niet zomaar in je neus knijpen om te klaren. De duikhelm zit in de weg. Daarom kan je aan de buitenkant een asje indrukken. Aan de binnenkant van de helm zit aan dat asje een nok waarmee je jouw neus dicht kunt drukken om zo te klaren. Ook dit vergt enige oefening. Maar na dit en wat andere veiligheidchecks mochten we afdalen in het diepe gedeelte.
Werken onderwater waar het helmduiken voor bedoeld is
Het helmduiken is bedoeld om arbeid onder water te verrichten, bijvoorbeeld zoeken en bergen, inspectiewerk, onderwater lassen en sleutelen. Uiteraard kregen wij ook wat taken. We gingen helaas niet lassen, maar wat boutjes en moertjes in een metalen plaatje draaien was al moeilijk genoeg.
Controle aan de oppervlakte
Er was vanaf de oppervlakte niet alleen contact via de intercom in de helm, maar ook in de duiktoren zijn verschillende camera’s aanwezig zodat onze ‘werkzaamheden’ gecontroleerd konden worden.
Vrijduiken
Er waren er steeds twee aan het duiken met de helm. De overige duikers mochten vrijduiken. We hadden allemaal onze eigen sets meegenomen, zo werd het reuze gezellig onderwater.
Het was een onwijs leuke dag bij Totally Scuba. We hebben veel geleerd. Er werd echt de tijd voor ons genomen. Bedankt voor de gastvrijheid en de mooie verhalen. Dit is een activiteit die zeker nog wel eens een keer gaat terugkomen!
Helmduiken met Duikteam Tiburón was een initiatief van Scuba Original Divecenter. Wij vinden het leuk om leuke activiteiten te organiseren voor Duikteam Tiburón, maar ook niet-leden mogen meedoen met de activiteiten. Hoe meer duikers, hoe meer vreugd.
Wil jij zelf wat organiseren voor Duikteam Tiburón, of heb je een leuk idee voor een volgende activiteit? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen:
Duikteam Tiburón
info@duikteam-tiburon.nl
Scuba Original Divecenter
info@scubaoriginal.nl
https://www.scubaoriginal.nl
Of bel 06 – 419 415 60